Keski-Suomen Kestävät Kylät
Kylien ympäristötoimet
1.9.2024 – 31.12.2026

Keski-Suomen Kylät ry on tarpeen mukaan sekä hankkeiden hallinnoija että hankekumppani. Yhdistyksen hankkeet toteuttavat maakunnallista kyläohjelmaa.

Metsojen karkelot – elämää tulevaisuuden saloilla

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa maaseudun elinvoimaisuutta kilpailukyvyllisesti. Tavoitteena on, että Viisarin alueen kylät luovat innovatiivisia ratkaisuja hyödyntäen alueensa erityispiirteitä ja vahvuuksia. Hanke vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä, yhteistyökykyä, luovuutta ja osallistamista sekä edistää kestävää kehitystä sen kaikilla osa-alueilla. 

Tärkeimpiä toimenpiteitä ovat KyläAreena-tapahtuman ympärille järjestettävät tulevaisuus työpajat ja tapahtumat. KyläAreena 2025 järjestään Kannonkosken Piispalassa. Työpajoissa sparrataan kylätoimijoita kehittämään innovatiivisia ratkaisuja maaseudun elinvoiman lisäämiseksi. Hankkeessa toteutettavat vierailut Viisarin alueella tuovat näkyvyyttä ja innostavat toimijoita uusien ideoiden äärelle. Hankkeen odotettuja tuloksia ovat kylien innovatiiviset hankkeet ja muut kehitysideat, yhteisöllisyyden vahvistuminen sekä paikallisten maaseututoimijoiden kehittämistyön ja Viisarin alueen näkyvyyden lisääntyminen. Parantuneen verkostoitumisen ja yhteistyön myötä alueen elinvoimaisuus ja resilienssi vahvistuu.  

Hanketta toteuttavat yhteistyössä Leader-ryhmä Viisari ry, Landenkaiku ry ja Keski-Suomen KYlät ry. KyläAreena-tapahtumasta vastaa Suomen Kylät ry. Hankeaika on 1.12.2024 -31.12.2025.

Keski-Suomen Kylät ryn vastuulla ovat työpaketit 2 ja 5; kyläyhdistyksien missioiden ja päämäärien kirkastaminen sekä KyläAreenan jälkeinen markkinointi, palautteet sekä kylien askelmerkit tulevaan. Hankkeen projektityöntekijänä toimii kyläasiamies Reena Laukkanen-Abbey.

Yhteystiedot: Reena.Laukkanen@keskisuomekylat.fi tai 0400-738205.


Coming, Living and Staying – Ruralizing Europe

Tule, elä ja jää -hanke

Polku maalle Jyvässeutu -esiselvityshankkeen tuloksena on luotu yhteinen koordinointi
hanke ‘Coming, Living , Staying – Ruralizing Europe, jolla on jokaisessa partnerimaassa erillinen tytärhanke, Suomessa Tule, elä ja jää’ -hanke. Hanke on siis kansainvälinen ja siihen
osallistuvat Suomi, Ruotsi kahden kumppanin kanssa, Islanti ja Tanska, eli 5 kansalaisjärjestöä ja yksi kunta, Samsö Tanskasta. Tavoitteena on kartoittaa, vaihtaa ja kehittää käytäntöjä,
jotka edistävät tai estävät maaseudulle muuttoa kussakin maassa. Oletettavia kehittämisalueita ovat kuntien ja kylien välinen yhteiskehittäminen, kylien vastaanottokyky sekä kuntien
ja kylien infrastruktuuri, mukaan lukien asumisen ja etätyön mahdollisuudet.
Hanke koostuu kolmesta osasta: kansainvälistä koordinointihanketta (jatkossa emohanke)
hallinnoi ja koordinoi Suomi, ja sillä on tytärhankkeita kussakin maassa: Suomessa, Ruotsissa
(2), Tanskassa ja Islannissa. Kolmas osa koostuu hankkeeseen liittyvistä opintomatkoista, joihin haetaan rahoitus erikseen; mahdollisesti NordPlus-, Erasmus- tai vastaavista rahoituslähteistä (jatkossa opintoretket).
Jokainen projekti ja maa hakee oman rahoituksensa, mikä mahdollistaa monikanavaisen rahoituksen ja limittäisen projektikauden, on kustannustehokas sekä vähentää hallinnollista
riskiä. Kukin maa räätälöi sopivan hankepaketin kylien tarpeiden perusteella ja varaa projektiin tarvittavan ajan seuraavien kolmen vuoden aikana.
Suomen osuus kattaa Coming, Living, Staying – Ruralizing Europe kv koordinointi -hankkeen
ja Suomen tytärhankkeen Tule, elä ja jää -hankkeen. Hankeen osallistujakylien ja -tahojen
kanssa suunniteltuja opintomatkarahoituksia haetaan yhdessä muiden hankemaiden kanssa
erikseen. Hankeaika on 1. lokakuuta 2024-30. syyskuuta 2027, eli kolme vuotta. Hankkeen projektipäällikkönä – ja koordinaattorina toimii Reena Laukkanen-Abbey.

Hankkeen aloitusvaiheessa mukana ovat Viitasaaren kaupunki (ja sieltä halukkaat kylät), Uimaniemi Joutsasta, Niemisjärvi Hankasalmelta, Sahrajärvi Multialta, Koskenpää, Juokslahti ja Längelmäki Jämsästä, Metsäkulma-Kukkaro Petäjävedeltä sekä Pohjoisen Korpilahden kylät, ainakin Tikkala ja Ylä-Muuratjärvi, Jyväskylästä.

Yhteystiedot: Reena.Laukkanen@keskisuomekylat.fi tai 0400-738205.


KESKI-SUOMEN KESTÄVÄT KYLÄT -HANKE

Maaseudun Sivistysliiton ja Keski-Suomen Kylät ry:n yhteisessä hankkeessa kyliä ja muita maaseudun yhteisöjä innostetaan ja kannustetaan yhteisiin ympäristötoimiin koko Keski-Suomen alueella. Toimintavuosien 2024–2026 aikana käynnistetään yhdessä vähintään 45 ympäristötekoa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 398 857 €, ja siihen on haettu maaseuturahaston 100 % tuki Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Keski-Suomen Kylät ry:ltä hankkeessa toimii projektityöntekijänä Riikka Rantapolku. Maaseudun Sivistysliitosta projektikoordinaattorina toimii Nora Purojärvi. Työntekijöiden toimisto on Kansalaistoiminnankeskus Mataralla Jyväskylässä. Lisäksi projektissa työskentelee Maaseudun Sivistysliitosta Heli Kallio-Kauppinen.

Noran tavoittaa p. 040 686 2944 tai nora.purojarvi@msl.fi

Riikan tavoittaa p. 050 544 9914 tai riikka.rantapolku@keskisuomenkylat.fi

Helin tavoittaa p. 041 313 9157 tai heli.kallio-kauppinen@msl.fi

Katso lisätietoja ja ilmoittaudu mukaan Maaseudun sivistysliiton nettisivuilta.


PÄÄTTYNEET HANKKEET

Polku maalle Jyvässeutu -esiselvityshanke

Polku kylään Jyvässeutu -esiselvityshanke rakensi kansainvälisen verkoston maallemuutosta kiinnostuneiden toimijoiden kanssa. Verkoston tarkoituksena on kartoittaa maalle muuttoa helpottavia – tai estäviä – käytänteitä kussakin maassa.
Oletettavia kehittämiskohtia ovat kunnan ja kylän yhteiskehittäminen, kylän vastaanottokyky sekä kunnan ja kylien infrastruktuuri käsittäen asumisen ja etätyön tekemisen mahdollisuudet.
Esiselvityshankkeen aikana etsittiin sopivat ja halukkaat partnerit Ruotista, Tanskasta ja Islannista ja solmittiin aiesopimukset ja suunniteltiin hanke yhdessä ottaen huomioon kunkin partnerin tarpeet ja toimintaympäristö. Partnerit ovat maakunnallisia kyläyhdistyksiä tai vastaavia sekä yksi kunta, ja joiden alueella varsinaisen hankkeen kylät toimivat.
Suomessa kohdealueena oli Leader JyväsRiihen toiminta-alue.

Hanke kesto 1.12.2023 – 30.9.2024. Hanketta hallinnoi Keski-Suomen Kylät ry ja työn tekee osa-aikainen projektipäällikkö, Reena Laukkanen-Abbey, Reena.Laukkanen@gmail.com tai 0400-738205.

And in English:

The path to the Jyväs-region village” preliminary survey project built an international network with actors interested in emigration into the countryside. The purpose of the network is to map practices that facilitate or prevent migration to the countryside in each country. Areas of development include joint development between the municipalities and the villages, the village’s absorption capacity and the infrastructure of the municipalities and the villages, including the possibilities of housing and remote work. During the preliminary survey project, suitable and willing partners were found in Sweden, Denmark and Iceland. Agreements of intent were signed and the project was planned together, taking into account the needs and operating environment of each partner. The partners are provincial village associations or similar and one council, and representatives from the villages within which the project will operate from. In Finland, the target area was Leader JyväsRiihi’s operating area. The duration of the project was 1.12.2023 – 30.9.2024. The project was managed by the Keski-Suomen Kylät ry and the work was carried out by a part-time project manager Reena Laukkanen-Abbey.

IDYLLI – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä

Hankkeen tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta osaksi kyläläisten elämää luontoa ja raaka-aineita säästävillä kokeiluilla. Samalla etsitään digitaalisille sovelluksille ja viestintäkanaville uusia käyttömahdollisuuksia, myös etäosallistumiseen.

Hankkeessa innostetaan ja aktivoidaan ihmisiä 22 kylässä toteuttamaan erilaisia kiertotalouspilotteja sekä ottamaan käyttöön digiosallisuuden työvälineitä. Kiertotalouspilotit ovat käytännön tekoja, joiden avulla pyritään materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen. Digiosallisuudella pyritään edistämään uusien yhteydenpito- ja viestintätapojen käyttöön ottamista kylätoiminnasta.

Hankkeessa on myös tarkoituksena kouluttaa 30 paikallisosaajaa, jotka voivat jatkossa kouluttaa ja ohjata myös muiden kylien ihmisiä kiertotaloustoimiin. Paikallisosaaja voi olla kuka tahansa kiertotalousteemasta kiinnostunut kyläläinen.

Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hankkeen toteuttavat Maaseudun Sivistysliitto ja Keski-Suomen kylät ry ja rahoittajana toimii Euroopan maaseuturahasto. Hankeaika on 1.4.2021-31.3.2024, Keski-Suomen Kylät ryn osalta 1.4.21 – 31.10.2023.

Keski-Suomen Kyliltä hankkeessa oli mukana Tanja Rämä.

VALUE – Keski-Suomesta vapaaehtoismatkailun kärkimaakunta

Hankkeen tarkoituksena oli selvittää, voisiko vapaaehtoismatkailu matkailumuotona tuoda elinvoimaa maaseudun kyliin ja yrityksiin Keski-Suomessa. Vapaaehtoismatkailu on matkailun muoto, jossa matkailija tekee vapaaehtoistyötä matkansa aikana. Vapaaehtoismatkailu on vaihtoehtoinen tapa yhdistää hyvän tekeminen, matkailun kulutuksen kompensointi ja arjesta irtautumisen tarve.

Hankkeessa oli tavoitteena aktivoida ja elävöittää Keski-Suomen maaseutua kehittämällä uutta matkailumuotoa sekä samalla tukea maaseudun kansainvälistymistä. Hankkeen päätavoitteena on vapaaehtoismatkailun haasteiden, mahdollisuuksien ja toimintaympäristön asenteiden selvittäminen, sekä toimijoiden kiinnostuksen herättäminen ja aktivointi jatkokehittämiseen.

Keski-Suomen Kylät ryn tehtävänä hankkeessa oli kartoittaa maakunnan kylätoimijoiden halukkuus ja resurssit lähteä mukaan vapaaehtoismatkailun kehittämiseen. Kartoituksessa keskitytään sekä alueen yhdistyksiin että kylillä toimiviin paikallisiin yrittäjiin, kuten matkailu- ja maatalousyrittäjiin. Kylälähettiläs toimi noin 50% työajalla.

Hanketta toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Keski-Suomen Kylät ry. Hanke aika oli 1.6.2021-31.5.2022. Hanketta Keski-Suomen kylillä luotsasi kylälähettiläs Tanja Rämä. tanja.rama(at)keskisuomenkylat.fi tai 040-5420652.

Hanke on saanut rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta Manner-Suomen maaseudunkehittämisohjelmasta 2014 – 2020.

Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -kehittämishanke (1.2.2017-30.06.2020)

Hanketta rahoitti Euroopan  maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankeaika oli 1.2.2017 – 30.06.2020.

Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -hanke tuki kylien omaehtoisesta kehittämistä, jonka välineenä toimii kyläsuunnitelma. Hankkeessa tuettiin kyläsuunnitelman tekemistä, päivittämistä tai sen jalostamista teemasuunnitelmiksi alueen tarpeen mukaan ja kehitetiin osallistamista ja prosessinomaista työskentelyä kyläläisten kanssa. Kunta/kaupunki oli tarkoitus osallistaa prosessiin alusta alkaen.

Tutustumalla Suomessa tai ulkomailla sijaitseviin vastaaviin kohteisiin haettiin uudenlaisia toiminta- ja lähestymistapoja kyläsuunnittelun tueksi. Tuloksena oli toimivampi ja omempi kyläalue sen asukkaille. Välineeksi kehitettiin sähköinen kyläsuunnitelman tekemistä ohjaava sovellus, jota kylätoimijat voivat käyttää jatkossa omaehtoisesti päivittäessään kyläsuunnitelmaa. Sähköiseen kyläsuunnitteluun siirtyminen tukee samalla kylien digiaikaan siirtymistä. Yhteistyökumppanina toimi Leader-ryhmä JyväsRiihi ry erityisesti opintoretkien osalta.

Lisätietoja hankkeesta saat  tästä Tiedote_aloitus (1).

Projektipäälikkönä toimi sosionomi (YAMK) Reena Laukkanen-Abbey, reena.laukkanen(at)keskisuomenkylat.fi tai 0400738205.

Loppuraporttiin pääset tästä:

Tuu meille kylään – hanke (1.2.2019 -30.3.2020)

Hankkeen tavoitteena oli lisätä keskisuomalaisten kylien maaseutumatkailuun liittyvää osaamista ja auttaa yhteisötoimijoita kyliensä markkinoinnissa myös kansainvälisille matkailijoille. Hankkeessa keskityttiin kahden testikylän elämyksellisten matkailutuotteiden hahmottamiseen Jyväskylän yliopiston etnologian opiskelijoiden avulla. Testikyliltä, Äänekosken Koivistosta ja pohjoisista Korpilahden kylistä, saatujen kokemusten pohjalta tarjotaan tukea maaseutumatkailun kehittämiseksi kiinnostuneille Keski-Suomen kylille. Hankkeeseen mukaan tuleville kylille oli tarjolla sparrausta, luentoja ja opintomatkoja omien kyliensä erityispiirteiden tunnistamiseen, hyödyntämiseen ja markkinointiin. Hanketta rahoitti Keski-Suomen ELY keskus Euroopan  maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Projektipäällikkönä toimi KTM Johanna Niilivuo, johanna.niilivuo(at)keskisuomenkylat.fi

Hankkeen materiaaleihin kylämatkailun työkalupakkeineen pääset tästä linkistä: www.kylämme.fi/tietopankki/kylämatkailu

Loppuraporttiin pääset tästä:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Lippu-ja-lause-suomi-PIENI.jpg

Kylältä kylille, kylähullun tapaan -hanke 2.1.2018 – 30.10.2019
Esitteeseen pääsee tästä: Kylähullu esite_1
Loppuraporttiin pääset tästä:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Lippu-ja-lause-suomi-PIENI.jpg

Aikaisemmat hankkeet:

Keski-Suomen Paikallistoiminnan Turvaverkko. 2011-2014

Kestävän Kehityksen Kylä -esiselvityshanke 2011

Osaava Paikallistekijä 2009-2011 -koulutushanke

Maaseudun muutos mahdollisuudeksi -esiselvityshanke 2006-2007

Toimi  -välittäjäorganisaatiohankkeen osahanke Korpilahdella (ESR) 2006-2007

Kyläverkko 2002-2006

Equal -kylätaloushanke 2002-2005