Keski-Suomen Vuoden Kylä 2020 on taiteellinen kyläpari, jossa talkoot ovat kunniassa

Vuoden Kylä -arvonimi myönnetään  Keski-Suomessa nyt 24. kerran. Vuoden Kylä 2020 on Pasala-Viitakangas Viitasaarelta. Päätöksen vuoden kylästä tekee maakunnallinen kyläyhdistys Keski-Suomen Kylät ry maakunnan maaseututoimijoista koostuvan raadin esityksestä.

Vuoden Kylän 2020 – tai kyläparin – Pasala-Viitakankaan ansioita ovat yhteistyö naapurien, kunnan ja kylän yritättäjien kanssa. Itsestään melua pitämättä Pasala-Viitakangas on tehnyt asukaslukuunsa (n 250 henkeä) nähden suuria ja laaja-alaisia toimia: “Mittavin voimannäytteemme on ehdottomasti 1920 luvun alussa hirsistä rakennetun kylätalon remontointi. Hyvä osoitus kylän tahdosta saada talo taas kukoistukseen, oli remontin omarahoitukseen ja rakennustarpeisiin saadut lähes 15000 € puulahjoitukset. Puut korjattiin talkoilla yhden talven aikana kyläkunnan metsistä ja osa niistä myytiin metsäyhtiölle. Talkoiden osuus oli remontinkin aikana mittava. Samanaikaisesti remontin kanssa oli kyläkirjan teko.”           Perinteitä osataan vaalia, mutta silti toiminta on tässä hetkessä ja katse tulevaisuudessa. ”Viimeisin paljon talkoo työtä vaatinut projekti kyläläisten toimesta oli uima-ja rantautumispaikan kunnostaminen täysin metsittyneestä tilasta.”                           

Ympäristöstä kannetaan huolta esimerkiksi aloittamalla projekti Pasalanjärven veden laadun parantamiseksi yhteistyössä kalastuskunnan ja kyläläisten kesken. Talvella 2018-2019 kunnostettiin  Järventauksen nuottakoppeli, jossa säilytetään edelleen toimivaa nuottaa ja nuottaveneitä. Kyläläiset hoitavat myös Kolimajärven Rakajasaaressa olevaa rantautumis- ja laavupaikkaa kummisopimuksella. Tontilla sijaitsee arvokas lapinraunio. Kesäisin järjestetään yhdessä Ateljeetalo Tuulensuun kanssa Arvonpäivät. Ateljeetalon toiminnasta vastaa Tuulensuun Taidesäätiö. Lisää taidetapahtumia on järjestetty Hietalan hirsinavettagallerian kanssa yhteistyönä.         

Hauskaakin osataan pitää; juhannuskokolla ja rantakalaillassa tavataan ja talvisin osallistutaan Viitasaaren kylien kesken järjestettyyn luutalätkäturnaukseen.                                                                                                                                   

Pasala-Viitakankaalaiset oma perustelu vuoden kyläksi valinnalle on

Kylien välinen ”henkinen raja-aita” on kaadettu ja siksi olemme saaneet paljon hyvää aikaan ja jatkamme samaan malliin”.

Lisätietoja Pasala-Viitakankaasta:

Tuula Väisänen Viitakankaantie 243, 4500 Viitasaari         

Puhelin nro 0407670291

Sähköposti: vaisatu5@gmail.com

Reena Laukkanen-Abbey, kyläasiamies

Keski-Suomen Kylät ry         

www.keskisuomenkylat.fi                                                 

toimisto@keskisuomenkylat.fi

p. 0400 738 205                   

Kuvat Pasala-Viitakangaskuva-albumi / Urpo Minkkinen

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Pasala-Viitakangas nettisivut: https://bit.ly/2YTE0e5

Ateljee tuulensuu http://www.tuulensuu.net/wp/

Ilmakuvia: