Tutustumme Lapinjärven kunnan ja Heinolan esimerkkeihin. Päivän tavoitteena on löytää uudenlaisia ratkaisuja maaseudun lähipalveluiden yhteisölliseen tuottamiseen. Saamme käytännön vinkkejä palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen. Ilmoittaudu mukaan 8.12.2019 mennessä.

Opintoretki on tarkoitettu Kyläsuunnitelman hankkeeseen osallistuvien kylien toimijoille, hankealueen kuntien toimijoille ja muille kyläpalveluiden kehittämisestä kiinnostuneille.

Päivän tavoitteena on löytää uudenlaisia ratkaisuja maaseudun lähipalveluiden yhteisölliseen tuottamiseen. Saamme käytännön vinkkejä palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Retkikohteet

Lapinjärvi:

Lapinjärven kunta on profiloitunut ennakkoluulottomana asukaslähtöisen kuntasuunnittelun edistäjänä ja julistautunut Suomen ensimmäiseksi ihmislähtöisiksi kunnaksi. Vuoteen 2020 mennessä Lapinjärvi kehittää ja tuottaa kaikki palvelut yhdessä niiden käyttäjien kanssa aidoista tarpeista lähtien.  Kunnassa on toteutettu myös uusi senioriasumisen pientalokonsepti, jonka suunnittelussa on otettu huomioon ikäihmisten ja muistisairaiden tarpeet. Lapinjärvitalot tarjoavat uuden ajan asumista senioreille kirkonkylällä, jota kehitetään samaan aikaan muistiystävälliseksi.

Käynnissä on myös Eskola -hanke, jossa Lapinjärvi vastaa 500 kilometrin päässä Kannuksessa sijaitsevan Eskolan koulun hallinnosta ja opetuksesta, mobiilikoulukokeiluna videoyhteyksien avulla.

Heinola:

Kyläpirtti on kirkonkylän keskus, kokoontumispaikka, kahvila ja koko kylän yhteinen olohuone. Heinolan kirkonkylän kyläyhdistys omistaa paikan ja on oiva esimerkki muille kirkonkylille aktiivisesti kehittämisestä ja yhteisöllisestä toiminnasta. Yhdistys on saanut Leader-rahoitusta ja uusi Leader-hankekin on jo suunnitteilla. Tuoreimmat kehittämissuunnitelmat liittyvät kylän tarinallistamiseen.

Heimohautomo on päijäthämäläinen yhteisöjen sparraaja. Hankkeen idea on auttaa kyliä synnyttämään yhteisöllisiä projekteja, luoda vilskettä kylille työpajoilla ja koulutuksilla sekä uudistaa yhteisöjä tuoreilla ideoilla. Käytännön esimerkkeinä voidaan nostaa seuraavat projektit esille; kylien kesäpodcastit, kyläyhdistyksen pelastaminen lakkautukselta ja Nastolan yhteisöllinen Skeittiparkkiprojekti. Hankkeen toteuttajana toimii Päijänne-Leader ry.

Osallistuminen opintoretkelle on osallistujille maksuton. Hanke tarjoaa matkat, ohjelman ja iltapäiväkahvit. 
Omakustanteinen lounas, 10 euroa maksetaan käteisellä bussissa.  Varaa sopiva käteissumma mukaan. 
Lähtö klo 8:00 Jyväskylästä ja paluu noin klo 19. Tarkempi matkaohjelma julkaistaan marraskuussa.

Matkareitti kulkee Päijänteen itäpuolelta. Bussiin pääsee myös reitin varrelta, kun siitä sovitaan etukäteen.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään  8.12.2019 

Sähköpostilla: pirjo.ikaheimonen@jyvasriihi.fi   tai reena.laukkanen@keskisuomenkylat.fi
tai puh 040 8681113       puh 0400 738 205

(ilmoita nimesi, kyläsi, sähköpostiosoitteesi, puh.numero ja mahdolliset erityisruokavaliot)

Kategoriat: Yleinen