Vuoden Kylä -arvonimi myönnetään Keski-Suomessa nyt 22. kerran. Vuoden Kylä 2019 on Pylkönmäki Saarijärveltä. Päätöksen vuoden kylästä tekee maakunnallinen kyläyhdistys Keski-Suomen Kylät ry maakunnan maaseututoimijoista koostuvan raadin esityksestä.

Vuoden Kylän 2019, Pylkönmäen, ansioita ovat Antti Heikkisen “Mummo” romaania mukaillen helvetillinen itsepäisyys, jota sisuksikin kutsutaan. Sitkeä ja periksiantamaton kehittämistyö on tuonut kylälle – yhteistyössä kyläläisten, yhdistysten ja yritysten sekä kunnan kanssa – polttoainejakelun, Eväspussin (kauppa), toisen kyläkaupan entisen Salen tilalle ja siirtokirjaston. Terveysasema ei lopettanut kokonaan, vaan tilalle neuvoteltiin terveydenhuollon toimipiste. Kylä sai myös uuden päiväkotikoulun 2017. Kunnan päivittämässä kyläkaavassa 2012 on otettu kehittämistarpeet ja erityisesti kulttuurimaisemat hienosti huomioon. Pylkömäkisillä on oma “ulukomaan” passi, joka hakemuksesta myönnetään, jos myönnetään.
Kyläläiset, kyläyhdistys ja muut yhdistykset tekevät yhteistyötä järjestämällä Pentin Olympialaiset, Torikeittopäivän ja Peräkonttikirppiksen, Joulun avauksen ja myyjäiset Yrittävän talolla sekä Pylkön Hiihdot.
Paavot ja Päivät ovat suota kuokalla muokanneet, eikä se hevin lopu. Pylkönmäen katse pidetään tiukasti tulevaisuudessa ottamalla osaa kansainvälisiinkin kehittämishankkeisiin ja pitämällä kyläsuunnitelma ajantasaisena.

Näin pylkönmäkeläiset itse perustelivat hakemuksessaan, miksi heidät tulisi valita Vuoden kyläksi:

”Olemme sisukkaasti taistelleet kylämme elinvoimaisuuden puolesta lannistumatta, vaikka edellinen vastoinkäyminen on selätetty ja iloittu siitä, niin uusi on jo vastassa. Nyt Pylkönmäellä tulevaisuus näyttää valoisalta.”

Valinta julkistettiin Aitoja makuja ja aitoa yhteistyötä -seminaarissa
Keurusselällä Keuruulla tiistaina 11.12.2018.

Lisätietoja Pylkönmäestä

Iida Moisio
iida.moisio(at)gmail.com

Etusivu