Keski-Suomen Vuoden Kylä 2017 on Niinilahti Viitasaarelta!

Vuoden Kylän 2017, Niinilahden, ansioita ovat kyläläisten ja kyläyhdistyksen monipuolinen toiminta. Kylän lempinimi voisi olla kulttuurilahti, niin ahkeraan kylällä harrastetaan kulttuuria ja tehdään taidetta – talkoilla on toteutettu esimerkiksi Jaana Bombin ympäristötaideteos “Tuhansien laulujen joutsen”, joka pysäytti monet 4-tien kulkijat kelluessaan pääväylän kupeessa. Suomi 100 -juhlia juhlitaan tänä vuonna ainakin neljään otteeseen; joutsenlaulu, taideleiri ja hengellisen musiikin laulutuokio on jo vietetty. Lokakuussa esitetään Suomen taival musiikin, tanssin ja teatterin avulla Viitasaari Areenalla – kylätalosta osataan lähteä poiskin kun maailma kutsuu. Se näkyy siinäkin, että Viitasaaren Wilma 2017 on kyläaktiivi Mirja Sutinen.

Niinilahdessa pidetään huolta omista ja vieraista, nuorista ja vanhoista; työmiehille järjestettiin lounas niiden viikkojen ajan, kuin kaivuutyöt kestivät. Tuloksena työt edistyivät, kylällä asuvatkin saivat lounasta ja seuraa ja kylätalon kassaan kilahti mukavasti rahaa. Sitä tarvitaan kylätalon kuntosalin, yhteisten kokoontumistilojen ja rantasaunan ylläpitoon. Kylätalo tarjoaa hyvät tilat muillekin yhdistyksille, kansalaisopistolle ja seurakunnalle, jotka pitävät 4H-kerhoa, liikuntaryhmää ja erilaisia tilaisuuksia. Niinilahdessa osataan tarttua mahdollisuuksiin, hyödyntää hankkeita ja ulkopuolista apua.

Suhteet ovat hyvät naapurikyliin, alueen yrittäjiin ja kaupunkihallintoon. Esimerkkinä Niinilahti toteuttaa megatrendinä esiin puskevaa kiertotaloutta: Elämän leivästä Jyväskylästä haetaan jaettavaa ruokaa ja siitä valmistetaan lämmin ateria aika ajoin. Tämä keskiviikon ruokahetki antaa tarvitsijoille vatsan ja sielun täytettä ja vähentää uuden kansantautimme yksinäisyyden viiltoja.  Yhteistyötä tehdään metsästysseuran ja urheiluseura Nasevan kanssa. Kylällä riittää puhtia vielä joka syksyisten ja satapäisten Maalaismarkkinoiden sekä joululaulu ja puuroillan järjestämiseen.

Lisätietoja Niinilahdesta

Terttu Mattila, sihteeri
terttu.mattila 4740@gmail.com

P.050 3364740

Reena Laukkanen-Abbey, kyläasiamies

Keski-Suomen Kylät ry

www.keskisuomenkylat.fi

toimisto@keskisuomenkylat.fi

P.0400 738 205